Ullsokker

Garn

100 (150) g Merinoull Superwash fra Sandes Garn

Pinner

Strømpepinne nr 3

Mansjett

Legg opp 48 (56) masker likt fordelt på fire pinner. Strikk to rette, to vrange til arbeidet måler 15 (17) cm, ca. 50 (56) omganger.

Baksiden av hælen

Strikk de første 24 (28) maskene inn på én pinne. Strikk fram og tilbake på disse maskene, til du har strikket i alt 20 (24) omganger. Du skal strikke rett på rettsiden, og vrangt på vrangsiden. Den første masken på hver omgang tas over på høyre pinne uten å strikkes. Pass på at du har tråden på vrangsiden av arbeidet.

Hælkappen

Du skal nå begynne fra rettsiden, og strikke 15 (17) masker rett. Ta neste maske av og over på den høyre pinnen som om du skulle strikket de rett, strikk den neste masken rett, og dra den forrige masken over den strikkede masken og av pinnen. Strikk én maske rett. Snu arbeidet slik at du begynner på vrangsiden. Ta den første masken over på den høyre pinnen (dette er den siste masken du strikket rett på rettsiden før du snudde). Strikk 7 masker vrangt.  Ta neste maske av og over på den høyre pinnen som om du skulle strikket den vrang, strikk den neste masken vrang, og dra den forrige masken over den strikkede masken og av pinnen. Strikk én maske vrang. Snu arbeidet slik at du begynner på rettsiden. Ta den første masken over på den høyre pinnen. Strikk 8 masker rett. Ta én maske løst av. Strikk den neste masken rett, og dra den forrige masken over den strikkede masken, og av pinnen. Strikk én maske rett.

Fortsett på denne måten, med å strikke én maske mer for hver gang, (9, 10, 11, 12, 13, 14, 15) til du har 16 (18) masker igjen på pinnen. Fordel de 16 (18) maskene på to pinner. Du skal strikke fra rettsiden. Løft den første masken over på høyre pinne uten å strikke den. Strikk de neste 7 (8) maskene. Midt under helen er nå begynnelsen på arbeidet. Strikk de neste 8 (9) maskene på det som nå er første pinne.

Kilen

Plukk opp 11 (13) masker oppover langs siden av hælen. Strikk videre på oversiden av foten som vanlig (to rette og to vrange). Ta opp 11 (13) masker nedover langs den andre siden av hælen. Strikk de neste 8 (9) maskene inn på samme pinne. Du er nå på begynnelsen av omgangen igjen. Strikk en omgang over alle maskene. Husk å fortsette med to rette og to vrange på de 24 (28) maskene som utgjør oversiden av foten.

Strikk den første pinnen til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. Strikk de 24 (28) masken på oversiden av foten som vanlig. På den siste pinnen på omgangen begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen. Strikk så en hel omgang uten å felle. Fortsett med å strikke en omgang med felling og en omgang uten felling, annenhver gang, til du har 48 (56) masker igjen på pinnene.

Foten

Strikk rett på undersiden av foten, og to rette, to vrange på oversiden av foten til du har nådd ønsket lengde. Ca. 15 (17) cm, eller 50 (56) omganger fra der du begynte på felling til kilen. Sokken bør rekke til lilletåa før du begynner på tåfellingen.

Tåfelling

Tåfellingen strikkes rett. Strikk den første pinnen til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. På pinne nummer to begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen. På pinne nummer tre strikker du til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. På den siste pinnen begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen.

Strikk så en hel omgang uten å felle. Fortsett med å strikke en omgang med felling og en omgang uten felling, annenhver gang, til du har 12 masker igjen. Fell av til tåa ved å dra garnet igjennom de 12 maskene.

Montering

Bruk ei heklenål til å dra garnet igjennom tåspissen og inn i sokken. Fest løse tråder godt med nål på vrangsiden av sokken.

Se også videoforklaring her.

Følg meg på blogloving

#strikke #strikk #ullsokker #sandnesgarn #merinoull #superwash #sokker

3 kommentarer
  1. Hei. Siden din med Sunniva genser oppskrift er nå borte. Er det mulig å få tilsendt eventuelt?
   Veldig leit for jeg har kommet ganske langt på genseren.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg