Strikkeoppskrift: Øl-vott


Votten er strikket i Fritidsgarn fra Sandnes. Farge nr. 2650. Dette garnet er perfekt for arbeid som skal toves etter strikking.Legg opp 40 masker jevn fordelt på fire pinner i størrelse nr. 5,5.


Strikk rettstrikk til arbeidet måler 15 cm. For meg vil det si omtrent 35 omganger. Men det vil selvsagt variere ut i fra hvor stramt man strikker.

Strikk så de første 20 maskene på omgangen inn på en rundpinne i størrelse nr. 5,5. Videre legger du opp 20 nye masker på pinnen, slik at du har 40 masker til sammen på rundpinnen.

Strikk fram og tilbake på disse 40 maskene til du har strikket ytterligere 40 cm (ca. 90 omganger). Du skal strikke rett på rettsiden og vrangt på vrangsiden. Arbeidet måler da til sammen 55 cm.

Bytt tilbake til strømpepinner igjen. Fordel de 40 maskene på to pinner. Plukk opp 20 masker nederst, der du la opp 20 ekstra masker.

Brett ned slik at det ser ut som bildet over.

Brett fra venstre og inn, slik at de ser ut som bildet over. De to strikkepinnene som er i midten skal strikkes sammen og felles av. Jeg pleier å bruke denne teknikken for å gjøre dette.

Når du har strikket de to pinnen sammen, vil det se ut som bildet over. Strikk de to andre pinnene sammen på samme måte.

Når du vrenger arbeidet skal det se ut som bildet ovenfor.

Vreng arbeidet tilbake og brett det slik at det ser ut som bildet over.

Plukk opp 45 masker på begge sidene, slik som vist på bildet ovenfor.

Strikk sammen en maske fra den innerste pinnen og en maske fra den ytterste pinnen, slik at du halverer maskeantallet til 45 masker som vist på bildet ovenfor. Strikk en omgang over alle de 45 maskene. Nå skal du begynne å felle. Strikk 6 masker. Strikk så 2 masker sammen. Fortsett på denne måten ut omgangen. På neste omgang strikker du 5 masker før du strikker 2 masker sammen. Det felles på hver omgang, med en maske mindre mellom fellingene for hver omgang. Fortsett å felle til du har 4 masker igjen. Dra garnet gjennom de 4 maskene og fest garnet på vrangsiden.

Alt du trenger å gjøre nå, er å kaste votten i vaskemaskinen på 40 grader med litt Milo. Hvis votten ikke er tovet nok etter en runde i vaskemaskinen, kan du kjøre den en gang til.

 

Følg meg på bloglovin

#strikke #strikk #strikking #strikkeoppskrift #oppskrift #ølvott #ølvotter #diy

 


 

 

Organisert oppbevaring av strikkepinner


Dagens prosjekt har vært å sy praktisk oppbevaring til alle strikkepinnene mine. Både strømpepinnene og rundpinnene måtte få en organisert oppbevaringspose. Stoffrester fra gardiner ble til noe nyttig og praktisk. Veldig fornøyd med resultatet! 

 

Følg meg på bloglovin

#diy #strikk #strikke #sy #syom #gjenbruk


 

Skappelgenser til de minste

Små jenter fortjener også en varm og vakker Skappelgenser til kalde dager. Jeg har strikket en genser i størrelse 8 år, og en i størrelse 10 år. Fargevalget falt på  2521 Sand, som er en nydelig, lys, pudret beige farge. Både garnpakke og oppskrift kan kjøpes her.

 

Følg meg på bloglovin

#strikk #strikke #skappelgenser #miniskappel #diy #skappel

Strikkeoppskrift: Bestemors ullsokker

Legg opp 48 masker likt fordelt på fire pinner. Strikk to rette, to vrange til arbeidet måler 14 cm (ca. 40 omganger).

Baksiden av hælen

Strikk de første 24 maskene inn på én pinne. Strikk fram og tilbake på disse 24 maskene, til du har strikket i alt 20 omganger. Du skal strikke rett på rettsiden, og vrangt på vrangsiden.

Hælkappen

Du skal nå begynne fra rettsiden, og strikke 15 masker rett. Ta neste maske løst av og over på den høyre pinnen, strikk den neste masken rett, og dra den forrige masken over den strikkede masken, og av pinnen. Strikk én maske rett.

Snu arbeidet slik at du begynner på vrangsiden. Ta den første masken løst over på den høyre pinnen (dette er den siste masken du strikket rett på rettsiden før du snudde). Strikk 7 masker vrangt.  Strikk to masker vrang sammen. Strikk én maske vrang.

Snu arbeidet slik at du begynner på rettsiden. Ta den første masken løst over på den høyre pinnen. Strikk 8 masker rett. Ta én maske løst av. Strikk den neste masken rett, og dra den forrige masken over den strikkede masken, og av pinnen. Strikk én maske rett.

Fortsett på denne måten, med å strikke én maske mer for hver gang, (9, 10, 11, 12, 13) til du har 16 masker igjen på pinnen. Du skal nå strikke fra rettsiden. Løft den første masken over på høyre pinne uten å strikke den. Strikk de neste 15 maskene.

Kilen

Ta opp 10 masker oppover langs siden av hælen. Strikk videre på oversiden av foten som vanlig (to rette og to vrange). Ta opp 10 masker nedover langs den andre siden av hælen. Strikk de neste 8 maskene inn på samme pinne. Du er nå på begynnelsen av omgangen.

Strikk en omgang over alle maskene. Husk å fortsette med to rette og to vrange på de 24 maskene som utgjør oversiden av foten.

Strikk den første pinnen til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. Strikk de 24 masken på oversiden av foten som vanlig. På den siste pinnen på omgangen begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen.

Strikk så en hel omgang uten å felle. Fortsett med å strikke en omgang med felling og en omgang uten felling, annenhver gang, til du har 48 masker til sammen.

Foten

Strikk rett på undersiden av foten, og to rette, to vrange på oversiden av foten til du har nådd ønsket lengde. Sokken bør rekke deg til lilletåa før du begynner på tåfelling.

Tåfelling

Strikk den første pinnen til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. På pinne nummer to begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen. På pinne nummer tre strikker du til det er 3 masker igjen. Strikk to masker sammen, og strikk den siste masken. På den siste pinnen begynner du med å strikke én maske, så strikker du to masker sammen. Strikk resten av maskene på pinnen.

Strikk så en hel omgang uten å felle. Fortsett med å strikke en omgang med felling og en omgang uten felling, annenhver gang, til du har 12 masker igjen. Husk å fortsette med to rette og to vrange på oversiden av foten.

Fell av til tåa ved å dra garnet igjennom de 12 maskene.

Bruk ei heklenål til å dra garnet igjennom tåspissen og inn i sokken.

Fest det løse garnet godt med nål på vrangsiden av sokken.

 

Følg meg på bloglovin

#diy #strikk #stikke #strikkeoppskrift #oppskrift #strikkesokker #sokker #ullsokker

 

 

 

 

 

 

Vintageskatt fra 1928


Kjøpte denne skatten av ei koselig, eldre “strikkekjerring” da vi stoppet på Rudshøgda på vei hjem fra hytta. Etter litt Research, fant jeg ut at boka er førsteutgaven, og  ble gitt ut i 1928. Visstnok skal den være en klenodium.

 

Følg meg på bloglovin

#norskestrikkemønstre #strikk

 

Strikkekonkurranse


Husflidslagene i Aurskog-Høland kommune (min hjemkommune) arrangerte en konkurranse i fjor høst, hvor de skulle kåre den offisielle kommunevotten. Selvfølgelig måtte jeg bli med på det! Konkurransens kriterier var at man måtte levere et vottepar strikket i ull. Man måtte også levere oppskriften og diagrammet. Og sist, men ikke minst, skulle vottens motiv ha tilknytning til kommunen. Vinneren ble offentliggjort under den lokale matfestivalen, Stuttreist & Himlaga. Dessverre gikk jeg ikke av med seieren. Men det ble topp fem, og oppskriften min ble trykket opp i et oppskriftshefte med juryens favoritter.


Dette er mitt bidrag. Motivet et en tyttebærblomst og grankvist. Tallene inni votten er årstallet for sammenslåingen av kommunen.

 

Følg meg på bloglovin

#strikk #votter #aurskoghølandvotten #håndarbeid #strikking